Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2004-03-25

Effekt av askåterföring på radiocesium i renbete, speciellt lav

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Renar är kända för att vara särskilt utsatta för radioaktiva föroreningar, liksom för föroreningar av exempelvis tungmetaller. Anledningen är deras vinterdiet där olika lavar, i första hand renlavar, utgör en viktig del. Lavar har inga rötter utan tar upp näringsämnen och föroreningar direkt från luft och nederbörd vilket gör de också lätt absorberar olika föroreningar. Renarnas diet varierar över året. På vintern utgör lavarna en viktig del av födointaget, tillsammans med bärris och vintergröna delar av gräs och örter. Lav, och i viss mån svamp, är betydelsefulla för överföringen av radiocesium till ren. Vissa arter av kärlväxter har också förmåga att ta upp förhållandevis mycket cesium från marken, men ofta utgör de enskilda arterna bara en liten del av renens totala foderintag.
Efter Tjernobylolyckan satte myndigheterna ett gränsvärde för 137Cs i renkött på 1500 Bq/kg. Första sex åren efter Tjernobylolyckan kasserades stora mängder renkött (23% av den totala produktionen under perioden 1987 - 1992) på grund av att aktiviteterna av 137Cs var för höga. Idag kan man fortfarande uppmätta värden av 137Cs i renkött på över 10 000 Bq/kg inom de mest kontaminerade områdena.
Spridning av aska från förbränning av ved, som innehåller radioaktivt cesium, skulle kunna öka kontamineringen av renarnas bete. I många av de områden som nu är undantagna från åtgärder och kontroll, skulle en ytterligare påspädning med 137Cs göra att renarna åter hamnar över gränsvärdet.
Avsikten med den planerade undersökning är att se i vilken mån radiocesium i aska tas upp i lav och andra växter. Denna kunskap behövs för att kunna bedöma om, och i så fall i vilken utsträckning, kontaminerad aska ska tillåtas spridas över renbetesområdet. Avsikten är också att undersöka hur askans form och sammansättning samt väderförhållanden under och straxt efter spridning påverkar upptaget av radiocesium i lav. Försöket är tänkt att göras som både ett kärlförsök och ett fältförsök.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.