Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-01-22

Miljöpåverkan i samband med användande av lastpallar

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Uppdragsbeskrivning:

Re-Load är en patenterad innovation som förbättrar lastpallar både när det gäller stabilitet, miljöaspekter, vikt, returfunktioner och möjlighet till spårbarhet via så kallad RFID teknik. Produkten är på väg ut på marknaden och processen är i full gång.

Lastpallar är en naturlig del i dagens transporter och det används över 75 miljoner pallar varje dag inom EU. De pallar som är vanligast i dag är gjorda av trä med spån- eller trä klossar och sammansatta med spik, Detta gör dem tyngre än Re-load konstruktionen. Transport av gods utgör en stor källa till CO2 utsläpp och det är viktigt att effektivisera transporterna så mycket som möjligt med lägre lastvikter, smartare material lösningar och intelligentare transportsystem. Pallarna utsätts också många gånger för tuff hantering och pallar blir förstörda och kasseras under resans gång. Livslängden för en del pallar blir ofta kort på grund av att de går söder eller helt enkelt försvinner vilket gör att många pallar aldrig når det retursystem som finns.

Re-Load skulle vilja att några studenter tog sig an uppdraget att göra fortsatta analyser över miljöpåverkan mellan Re-Load pallen och de traditionella pallarna. Uppdraget kan fokusera på ett utav följande två förslag:

A. Analys av hur Re-load pallen med sin lägre vikt kan minska avtrycket i miljön. En analys som exempelvis innehåller en emissionsberäkning över viktskillanden, mellan träklossar och Re-load klossen, när de transporteras.

B. Analys av spånklossarna och dess innehåll av ureaformaldehyd, för att påvisa vilka olika påverkansfaktorer som uppstår då de vittrar sönder eller förbränns i jämförelse med Re-load klossen som främst återvinns igen men som också den kan förbrännas och ge energi.

För mer information kontakta Sabina Eklund, tfn 070-207 24 74.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.