Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-01-28

PROGRAMMERING AV ADAPTIV SOLFÖLJARE TILL KONCENTRERANDE SOLENERGISYSTEM

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Ett spännande examensarbete som kombinerar programmering i C med djupdykning i solföljningsalgoritmer och arbete med solenergiinstallationer.

BAKGRUND
Absolicon Solar Concentrator AB arbetar tillsammans med det nystartade Lumicum-laboratoriet i Härnösand med att utveckla ett unikt koncept som generar både el och värme från solen. Produkten AbsoliconX10 fokuserar solstrålningen med ett paraboliskt tråg på smala, högeffektiva solceller som vattenkyls. Läs om oss på www.absolicon.com och www.lumicum.com.

Solenergibranschen är i snabb tillväxt, och solceller för att generera elström som matas in på elnätet omsätter miljardbelopp med Tyskland och Spanien som de största marknaderna.

Lumicum arbetar aktivt med examensprojekt som arbetsform och flera av våra tidigare studenter har fortsatt att arbeta hos oss medans andra gått vidare till forskning eller annat arbete. Vi söker en initiativrik och ambitiös student, ett viktigt krav är att du som student skall vara beredd på att bo i Härnösand under några månader (vi tillhandahåller självklart boende). Vi har nämligen funnit att de arbeten som utförs på plats med nära kontakt mellan student och företag blir bättre för både oss och studenterna. Arbetet kommer att ge erfarenhet inom praktisk problemlösning och programmering samt resultera i goda kunskaper om mekanismerna i solenergisystem med solceller och solvärme i kombination, kunskaper som få i Sverige besitter.

PROBLEMSTÄLLNING
På Lumicums testrigg följer solfångarna solen med hjälp av parallellgående elektriska linjära ställdon. Hjärnan i solföljningen är en Linuxbaserad PC. Programspråket är C och programvaran beräknar solens position utifrån geografisk position, vinkelförhållanden och tid på dygnet. Kommunikationen mellan PC och ställdon sker via Modbus på en RS485 slinga som kan innehålla upp till 100 slavar.

Studenten får till uppgift att utvärdera möjligheterna att införa en maxpunktsföljning i solföljningsalgoritmen. Det innebär att solfångaren hela tiden söker efter positionen där elproduktionen blir som störst. Utmaningen består i att utforma en modell som utifrån produktionsdata kan utvärdera och justera ingående parametrar. Systemet skall bli självlärande så att det hela tiden blir bättre på att förutse optimal position. Att utforma och implementera algoritmen kommer att bli en matematisk, reglerteknisk och programmeringsmässig utmaning!

PROJEKTETS UTFORMNING
MÅLSÄTTNING
Projektets mål är att presentera resultaten vid världens största solenergikonferens PVSEC 2010 i Valencia.

ÖNSKADE KVALIFIKATIONER
Till detta projekt söker vi en student som läser sista året på något av de datavetenskapliga civilingenjörsprogrammen. Studenten skall:

• Bo och arbeta i Härnösand under hela arbetet.
• Ha goda kunskaper i C programmering och gärna viss vana vid reglerteknik.
• Vana vid att använda Linux-Ubuntu och MySQL.
• Viktiga personliga egenskaper är noggrannhet och höga ambitioner.

Välkommen till vårt team!
(Om exjobbsbeskrivningen ligger kvar är projektet ej tillsatt)

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.