Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-06-10

Grödors upptag av näringsämnen och tungmetaller från jord berikad med slam från vattenverk

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Vid rening av råvatten i vattenverk fälls organiskt och oorganiskt material ut genom tillsättning av aluminiumsulfat. Det slam som då bildas skulle kunna användas på samma sätt som avloppsslammet, dvs. som jordförbättringsmedel på t ex lerjordar för att minska fosforläckaget. I detta slam finns tungmetaller så som kadmium och bly liksom makro- och mikronäringsämnen så som kalium, koppar och nickel. Mikronäringsämnen i tillräckligt höga koncentrationer är avgörande för växter och djurs hälsa och reproduktion men i för höga koncentrationer kan vissa näringsämnen ge toxiska reaktioner. Slammet från vattenverken innehåller generellt lägre koncentrationer av både näringsämnen och tungmetaller jämfört med avloppsslammet, förutom nickel som är högre i vattenverksslammet. De generellt låga koncentrationerna gör att vattenverksslammet kan vara användbart som jordförbättringsmedel då det inte tillför åkermarken stora mängder tungmetaller.

Från vattenverken vid Mälaren i Stockholms-regionen (Norrvatten) produceras det för närvarande 20 000 ton avvattnat dricksvattenslam per år. Genom att sprida ut detta slam på åkrar sker en återföring av organiskt material och de däri bundna näringsämnena samtidigt som markens struktur förbättras.

Flera studier om slammets strukturförbättrande egenskaper ska genomföras sommar och höst 2010 under ledning av Barbro Ulén på institutionen för mark och miljö.

För att försäkra sig om att det inte sker en överföring av tungmetaller från slammet till grödor ska ett odlingsförsök med tre olika jordar och två grödor (vallgräs och vårkorn) genomföras. Detta försök är tänkt att utföras som ett examensarbete på master-nivå och kommer att ske i växthus under hösten 2010.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.