Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-08-11

Vattenflödesförändringar vid anläggande av stenpir

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Frog Marine Service erbjuder en bred service till olika typer av ägare av marin infrastruktur – planerat underhåll, akut service, konsultation och myndighetskontakter. Frog har ett mångårigt samarbete med sjöfarts- och rederinäringen. Exempel på löpande service- och underhållsuppdrag är slussarna i Trollhättekanal och hamnarna i Wallhamn och Göteborg. Kraftindustrin och energibolagen är också viktiga uppdragsgivare t ex Vattenfall.

Fasta pirar anses ofta av tillsynsmyndigheten som sämre än en flytbrygga, med avseende på vattengenomströmning. Vid anläggning av fasta pirar finns risken att i exempelvis en havsvik (där genomströmningen redan är begränsad) ytterligare minskas och leder till försämrade förhållanden för befintliga ekosystem. Idag finns olika tekniker för att öka vattengenomströmning för att minska eventuell negativ påverkan av en fast pir. T.ex. kan man använda genomströmningsrör vid bygget av piren för att öka vattenomsättningen.
Frog Marine Service kommer under oktober 2010 att bygga en pir i Malevik, söder om Göteborg. En annan pir skall även förändras med en genomströmningsöppning vid strandkanten.
Examensarbete går ut på att undersöka hur vattenflödet förändras med genomströmningsrör gentemot utan vid anläggning av stenpir. Undersökningen syftar till att kvantifiera vattenflödena. Dessa förändringar ska kopplas till ekologiska parametrar så som t.ex. bottenkvalitet. Examensarbetet innebär att man kommer vara på plats och genomföra mätundersökningar innan, under samt efter byggperioden. Resultaten sammanställs i en rapport som kan utgöra manuskript i en vetenskaplig artikel.

Vi söker en driven och mycket initiativkraftig student som är van att arbeta enskilt under eget ansvar.

Examensarbetet är aktuellt under hösten 2010 med fältarbete sep-nov.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.