Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-09-16

Torkning av matavfall

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
När matavfall slängs påbörjas direkt en nedbrytningsprocess som minskar den energi och näring som kan utvinnas vid den senare behandlingen av avfallet. Om denna process kan avbrytas i avvaktan på behandlingen, vinner man en del energi och näring som annars går förlorad. Samtidigt kan hämtningsintervallen glesas ut eftersom nedbrytningsprocessen kan hejdas. Det innebär lägre kostnader och mindre miljöpåverkan genom färre och glesare transporter. Genom ett torrare och lättare material, förbättras arbetsmiljön vid hantering av avfallet. Man uppnår också positiva effekter vid den efterföljande behandlingen.

Uppgiften går ut på att inventera olika metoder (mikrovågstorkning och lufttorkning) för att torka matavfall och bedöma nyttan med teknikerna ur ett systemperspektiv med avseende på främst miljöpåverkan och kostnader. Till din hjälp finns genomförda studier och försök med torkning av matavfall samt ett datorverktyg där man kan modellera torkningsutrustning.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.