Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-01-28

Vilken köttproduktion är giftigast ur ett livscykelperspektiv?

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund:

Utsläpp från livsmedelskonsumtion måste minskas med 80 % till år 2050 för att EU:s klimatmål skall kunna uppnås. Livsmedelsproducenterna kan bidra med en del genom att arbeta med att sänka utsläppen i produktionen, men för att klara minskningen krävs också betydande förändringar i konsumtionsmönster och kostvanor.

Klimatpåverkan har fått stort fokus på senare tid och är ett av våra mest akuta miljöhot. Dock finns det andra miljöområden som är mycket viktiga. Ett sådant område inom livsmedelsproduktionen är toxiska effekter från användningen av bekämpningsmedel. Det finns en risk att fokus på klimatfrågan leder till en ökad användning av bekämpningsmedel, eftersom ökade skördar per ytenhet minskar klimatpåverkan per massenhet gröda.

I många livscykelanalyser över köttproduktion lämnas ofta toxiska effekter ute eller kvantifieras endast som mängd aktiv substans per funktionell enhet. Detta p.g.a. att det är svårt att aggregera kemiska substanser och bedöma dess sammanslagna miljöeffekter på samma sätt som till exempel klimatpåverkan från gaserna koldioxid, metan och lustgas som att påverkar klimatet på liknande sätt men med olika styrka. Olika metoder har också visat sig ge mycket olika resultat. En ny modell, USEtox har utvecklats men har ännu inte använts i någon större utsträckning.

Syfte:

Syftet med examensarbetet är att ur ett livscykelperspektiv bedöma effekterna på humantoxicitet (human toxicity) och färskvatten ekotoxicitet (fresh water eco toxicity) från användningen av bekämpningsmedel i följande typer av köttproduktion; konventionell gris-, kyckling- och nötproduktion (typisk produktion för OECD-länder) samt ekologisk produktion av samma djurslag. Målet med studien är att utvärdera om och vilka generella slutsatser av typen ”Nötkött ger alltid mer toxiciska effekter än gris” som kan dras mellan djurslagen.

Utförande:
För att göra jämförelsen används modellen USEtox som utvecklats som en global konsensusmodell för användning i LCA för att bedöma human toxicity och freshwater ecotoxicity. Indata hämtas från befintliga livscykelanalyser för de olika produktionsformerna. Ev. kan ytterligare datainsamling från t.ex. rådgivare behöva göras.

Examensarbetet ingår som en del i projektet Klimatmärkt livsmedelsbutik


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.