Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-03-07

Uppbyggnad av trådlös testbädd med sensorer och sensornät för applicering på järnvägsvagn med avseende på mätning på hjullager och överföring av data till RFID tagg.

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.

Dagens övervakning av järnvägsvagnar för att upptäcka varma hjulet kullager, låsta bromsar, platta hjul och andra avvikande egenskaper i tåget sker med hjälp av stillastående detektorer. Detta innebär att man kan bara detektera akuta fel vilka då kan orsakar oplanerade förseningar i trafiken. Det är därför i högsta grad önskvärt att kontinuerligt övervaka tåg och lagra information från sensorerna på tågen i en databas.

Målet med detta ex-jobb är att tillsammans med Trafikverket, UPWIS AB och Uppsala Universitet (som också är handledarna) bygga och installera en testbädd för trådlösa sensorer avsedd för järnvägsvagnar. I första skedet kommer systemet att installeras på Trafikverkets mätvagn för utvärdering.
Testbädden skall kunna utnyttjas för att testa olika typer av trådlösa sensorer (t.ex. temperatur, rörelser, stötar, skador, vibrationer). Data skall överföras till en RFID tag (ISO 18000-6 typ C) som är monterad på vagnen så att denna kan läsas av från Banverket avläsare.
Arbetet går ut på att få till ett fungerade trådlöst sensornätverk vilket inbegriper de trådlösa sensorerna och RFID taggen på vagnen. För att kunna åstadkomma detta så behövs kunskap inom antennteknik, RF-teknik och trådlösa sensornät. Tekniker för att åstadkomma en robust kommunikation mellan sensorer och RFID tag kommer också att undersökas så som t.ex. utnyttjande av diversitetssystem.
En viktig del är också att förse sensorer och RFID taggen med energi varför vi kommer också att undersöka olika sätt att åstadkomma så kallad energy scavenging.
På grund av arbetet omfattning så är det uppdelat på tre parallella ex-jobb:
1. Trådlösa sensornätverk.
2. Trådlös kommunikation
3. Energiförsörjning

Vi söker därför tre ex-jobbare som är intresserade av att arbeta tillsammans i detta utvecklingsprojekt. Arbetet planeras starta i början på sommaren (troligen juni månad). En fast ersättning kommer att ges när ex-jobbet är genomfört.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.