Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-10-13

Metod för intern kalibrering av partikelräknare

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Kommande emissionskrav på fordonsmotorer kommer att inbegripa mätning av antalet partiklar i avgaserna. Scanias motorlaboratorium har därför köpt in ett antal mätinstrument för mätning av partikelantal.

Europalagstiftningen kräver att dessa partikelräknare kalibreras minst årligen. I dagsläget görs kalibreringen av olika externa parter. Skillnaden i mätresultat mellan två individer av partikelräknare anges av tillverkaren till +-15 %. För att kunna jämföra resultat från motorprov utförda med olika partikelräknare behöver den absoluta skillnaden mellan olika individer av räknare fastställas. Scania önskar därför ta fram en metod för att jämföra varje nykalibrerad partikelräknare mot en referensräknare samt att lägga upp informationen i en databas så att varje resultat från motorprov kan korrigeras för denna avvikelse mot referensen.

Arbetet kommer att bl.a. innebära experimentellt arbete med sotgenerator i laboratoriemiljö samt analysarbete.
Mål
Målsättningen med arbetet är att minimera mätosäkerheten vid partikelantalsmätning. Därigenom kan motorprov utföras med bättre noggrannhet och stopptiden p.g.a. oväntade och/eller orimliga mätresultat minska.
Uppdragsbeskrivning
Litteraturstudie som kartlägger status gällande kalibrering av instrument för partikelantalsmätning i fordonsavgaser. Inledande rapport som definierar nomenklaturen för partikel- och aerosolteknik samt beskriver teorierna för partikelförlust vid strömning i rör.

Praktiskt arbete med att ställa i ordning utrustning för att kunna dels fastställa partikelgeneratorns storleksfördelning samt genomföra kalibrering av spädfaktorn för partikelräknare.

Genom experimentella studier karakterisera individskillnader mellan olika partikelräknare för att kunna minimera mätosäkerheten vid mätning av partikelantal i fordonsavgaser. Analys av mätresultat samt presentation av resultat. Ta fram metod för att kunna studera repeterbarhet (variation mellan mätningar utförda av samma person med samma partikelräknare) och reproducerbarhet (variation mellan mätningar utförda av olika personer med samma partikelräknare). Starta upp databas för mätresultat.
Utbildning/linje/inriktning
Civilingenjörs-/masterutbildning med inriktning mot kemiteknik, bioteknik, maskin, fordon eller motsvarande.

Antal studerande: 1-2 st.

Startdatum för ex-jobbet: Hösten 2011

Kontaktpersoner och handledare
Hanna Bernemyr, NMOD, [email protected], 08-553 82055
Stefan Dungner, NMOD, [email protected], 08-553 81482

Ansökan skickas till
[email protected] märkt ”PU11-42”.

Till ansökan bifogas CV, personligt brev och betygsutdrag.
Ansökningarna behandlas kontinuerligt.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.