Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-10-19

Styralgoritmer för en avancerad kameraupphängning på hexakopter (gimbal)

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
För att stabilisera en kamera på en rörlig plattform krävs en kameraupphängning som kan röra kameran. En sådan kameraupphängning kallas gimbal. Intuitive Aerial har utvecklat en avancerad och snabb gimbal som kan panorera, rotera och tilta en kamera – man säger att gimbalen har tre axlar. Gimbalen är fäst vid en hexakopter: en multirotorhelikopter med sex propellrar/motorer som är väldigt rörlig.

Det finns ett behov av att utifrån mekanisk dynamik härleda optimal styrning av gimbalen. Det är inte så många som studerat rörelsen hos en tre-axlig gimbal, och än färre som studerat dynamiken i kombinationen multirotorhelikopter+gimbal.

Rent konkret kommer det här examensarbetet handla om att karakterisera systemet multirotorhelikopter+gimbal och att sedan utveckla ett styrsystem som stabiliserar och styr kameran. Arbetet kommer att innehålla både hands-on-arbete och teoretiska beräkningar.

Utförande
Vi har kontor mitt i centrala Norrköping i fantastiskt fina lokaler, och ser gärna att den/de som gör detta examensarbete tillbringar åtminstone några dagar i veckan här.

Huvudhandledare för detta examensarbete kommer att vara Mårten Svanfeldt.

Profil på sökande
Det är svårt att tänka sig ett roligare examensarbete än detta för en person med läggning för styrsystem, mekatronik eller robotik. Projektet kombinerar ett fantastiskt spännande applikationsområde med hands-on-arbete och avancerade beräkningar – och sen ska det implementeras. Den som gör detta examensarbete måste dela vår passion för tekniken och området. Du kommer att ha stor möjlighet att påverka arbetet om du är initiativrik.

Vi tror att en person utför detta examensarbete, men är öppna för förslag om ni är två.

Förutom ett brinnande intresse och en vilja att lyckas tror vi att du är en blivande civilingenjör, kanske i teknisk fysik. För att lyckas med detta examensarbete måste du behärska reglerteknik. Det är en fördel om du kan programmera, gärna i C.

Om Intuitive Aerial
Intuitive Aerial utvecklar luftburna kameraplattformar för fotografer och filmare. Med den tripod in the sky som bolaget utvecklar får alla fotografer och filmare enkelt tillgång till friheten och kraften i flygfoto.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.