Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2008-05-30

Varför tappar dammodlade kräftor sin röda färg?

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Varför tappar dammodlade kräftor sin röda färg?
Vilka faktorer styr bildning av kräftans röda pigment?

Det är känt att kräftor får en vacker röd färg efter kokning, vilket pryder deras plats på bordet. Det är också känt att kräftor som odlats i dammar efterhand inte uppvisar denna vackra röda färg. Färgen försvinner successivt (från år till år), för att till slut bli lika mörk som när kräftorna är i levande tillstånd.

Din uppgift blir att ta reda på vilka faktorer som orsakar denna ”missfärgning”. Ser det likadant ut överallt i landet? Är det födan, ekologin i dammen, kemiska faktorer (vattnet), klimatet? Kan man vidta några åtgärder för att förhindra fenomenet?

Arbetet blir till större delen en litteraturstudie, men även en del praktiska moment kan förekomma, t ex kemisk analys, koka kräftor m m.



  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.