Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2002-10-16

Spolreglering till kedjesvetsrobot

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
SGT är en företagsgrupp med internationell inriktning som utvecklar högteknologiska robotar för produktion av garanterat allergifria smyckevaror. Företaget har funnits i 15 år och har åtta anställda. Företaget ligger i Stallarholmen, 25 km från Strängnäs och 80 km från Stockholm. Mer information finns på www.sgt.net.

SGTs kedjesvetsrobot har en spole med smyckekedja som ska svetsas. En motor roterar axeln som spolen sitter på så kedjan rullas ut. Svetsprocessen har en given hastighet (ca 500m/h). Allt eftersom kedjan förbrukas på spolen måste varvtalet öka för att spola fram kedja med samma hastighet som processen kräver. Varvtalsökningen sker när kedjan går in på ett nytt varv.

För att klara dessa förändringar finns en reserv (båge) mellan spolen och svetsprocessen. Höjden på bågen övervakas med en ultraljudsgivare. Signalen från ultraljudsgivaren styr varvtalet på spolmotorn.

En färdig kedjesvetsrobot finns i dag men regleralgoritmen till spolarna är inte tillräckligt bra. Reglerdatorn är en industri PC. Programmeringen görs i C++. Spolmotorn är en stegmotor.

Vi söker en eller två examensarbetare som förbättrar vår reglering av spolarna. Arbetet omfattar allt från kravspec. till implementering och testning. Det är ju kul att se att det funkar också!

För dig som inte är bilburen kan vi hämta på Läggesta järnvägsstation (35 min från Stockholm eller 25 min från Eskilstuna). I början kan mycket arbete göras på distans, vid testerna kanske mer tid måste tillbringas på SGT.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.