Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2003-04-01

Dynamiska sammanhangskartor för Netscapes Open Directory Project

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
KMR gruppen på CID jobbar vi främst med nya och kraftfulla sätt att strukturera och kommunicera kunskap, både i lärande, industriella och administrativa sammanhang. Vi arbetar till stor del med en strukturerad informations arkitektur som vi kallar ´kunskaps mångfald´ och verktyg för att stödja utforskning, organisation och presentation.
Vi har utveklat ett sådant verktyg, Conzilla, som i korthet kan beskrivas som en browser för vad vi kallar sammanhangskartor (har likheter med UML). Conzilla stödjer konceptuell modellering, separation mellan sammanhang och innehåll samt mycket annat. Conzilla kommer framöver att användas i huvudsak som ett verktyg till ´the Semantic Web´, dvs vad som allmänt brukar kallas nästa generations internet.

Conzillas sammanhangskartor är idag till största delen gjorda för hand (med en inbyggd editor). Vi skulle vilja se kartor genererade utifrån existerande strukturer där meta-information tillvaratags och används för presentations och filtrerings stöd. Vi föreslår att man använder Netscapes ODP som källa men hoppas att det går att skriva generell programvara som tillter andra datakällor att wrappas på samma sätt.

Netscapes ODP är världens största för hand editerade katalog över nätresurser (kring 40 000 frivilliga redaktörer). De flesta andra kataloger på nätet (tex motsvarande kataloger på google, altavista etc.) använder denna struktur. Vi vill åstadkomma en kartorienterad presentation av denna katalog struktur.

Praktiskt skulle projektet innefatta:
1) Undersökning av olika katalogiserings format och standarder. Sätta sig in i de största meta-data standarderna och finna en mappning mot ODPs variant.
2) Bygga en server-side lösning för generering av sammanhangskartor (XML eller RDF format).

Projektet är beskrivet mer utförligt på http://kmr.nada.kth.se/degree/dynmaps.html Och på http://kmr.nada.kth.se/degree/index.html finns fler projekt beskrivna. Vi är också öppna för förslag inom liknande områden.

Matthias Palmer och Ambjörn Naeve kommer att dela handledarskapet.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.