Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-02-04

Rekommendationsalgoritm / Collaborative Filtering på Familjeliv.se

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund:
Familjeliv.se är Sveriges största familjecommunity, där sitens hjärta är diskussionsforum. Siten ingår i mediekoncernen Stampen, som innefattar allt från morgontidningar och tryckerier till communityn och mobilsiter.

Att vara Sveriges största familjecommunity med 30,000 nya inlägg om dagen innebär såklart även en utmaning i form av att kunna filtrera och visa relevant information för varje besökare. Vi vill därför hitta en rekommendationsalgoritm som hittar relevanta trådar på samma sätt som gängse teknik för e-handel visar ”Om du köpte det borde du även gilla detta”.

Problembeskrivning:
Det finns idag collaborative filtering –algoritmer på flera olika platser på webben. Det största genomslaget har skett inom retail, med Amazon i spetsen, men det finns även lösningar som ligger närmre media, såsom netflixprize.com, last.fm radio eller Youtube ”related video”. Eftersom ett medium inte är det andra likt måste ofta algoritmen ändras från media till media, varvid vi är ute efter att hitta en algoritm som fungerar för internetforum. Algoritmen ska baseras på användarmönster (collaborative filtering) snarare än text.

Examensarbetet kommer innefatta:
• Litteraturstudie
• Byggnation av algoritm med tillgång till testdata från Familjeliv
• A/B -test av algoritmen på Familjeliv.se
• Analys av rekommenderingsalgoritm för vältrafikerade internetforum

Beskrivning av examensarbetet:
Examensarbetet omfattar 30 högskolepoäng och ska göras hos Familjeliv Media AB under 2010.

Ansökan:
Bakgrund för sökande bör vara civilingenjörsstuderande med inriktning data. Kunskaper inom collaborative filtering är meriterande. Handledning kommer att kunna erbjudas i Stockholm.

Ansökan skickas senast 2010-03-31 till [email protected] och innehåller
• CV
• Betyg
• Personligt brev / Presentation av sökande

Kontakt
Erik Sondén, Stampen Media Partner
[email protected] | 0767-831010

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.