Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-03-01

Analys av DNS-trafik till en TLD

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Internets svenska toppdomän, .se, har ett antal namnservrar som tillhandahåller information för omkring 850 000 domäner. En stor del av Internettrafiken i Sverige kretsar kring dessa domäner. Detta resulterar därför i många DNS-frågor, upp emot 6000 frågor per sekund. Merparten av denna trafik sparas och kategoriseras i en databas, för att man lättare ska kunna analysera detta i efterhand.

Uppgift
Mycket av trafiken är helt normal, men ofta framkommer det udda trafikmönster. Det kan vara allt ifrån felaktig programvara eller zoninformation till botnätverk som tvättar sina e-postregister. Uppgiften är därför att analysera trafiken och dela upp dem i olika kategorier. Förhoppningarna är sedan att dessa fall kan förklaras genom olika experiment eller djupare analys. Ett liknande arbete genomfördes för många år sedan, därför är det även en god idé att göra en uppföljning på detta.

Kvalifikationer
Vi ser gärna att du har kunskaper om:
• Unix, DNS, skriptspråk, och god analytisk förmåga.

Omfattning
Detta arbete lämpar sig för en person och 30 högskolepoäng.

Genomförande
Arbetsplatsen kommer att vara på .SE:s kontor i Stockholm. Handledare kommer att utses utifrån uppgiften. Uppgiften genomförs under hösten, men kan påbörjas redan under sommaren.

Om företaget
.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) ansvarar för Internets svenska toppdomän, .se. Kärnverksamheten är registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret, samtidigt som .SE verkar för en positiv utveckling av Internet i Sverige. Överskottet från registreringen av domännamn finansierar projekt som bidrar till Internets utveckling i Sverige. .SE satsar intensivt på att vara en aktiv forsknings- och utvecklingsfinansiär och aktör inom Internetutveckling.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.