Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-03-01

Sätta upp en certifikattjänst för att etablera ett tillitsnav

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Utmaningarna i ett helt transparent samhälle är givna. Det finns alltid störande och förstörande element som missbrukar öppenheten och saknar respekt för andras egendom. En mekanism som används är certifikat för att försöka etablera en tillitsplattform för en webbtjänst, till exempel. För att det ska fungera krävs en betrodd organisation som agerar certifikatutgivare. En certifikatutgivare kommer i många förpackningar. En betrodd certifikatutgivare är något annat. Det är en hel mängd faktorer som spelar in bakom beslutet att lita på någon, eller inte: Personlig relation, preferenser, åskådning, historik, eller riskförsäkring som erbjuds i förhållande till parten.

Uppgift
Grunderna för att hantera certifikat för webbtjänster finns sedan en tid tillbaka. Framåt i tiden blir det mer intressant att se hur den grundläggande funktionaliteten kan skalas upp till helt nya områden som VoIP, nya webbläsarplattformar (Chrome) och IT-leveranser som sker i ”molnet”. Arbetet kommer att bli mer specificerat efter en workshop här under våren.

Kvalifikationer
Vi ser gärna att du har kunskaper om:
• Unix, certifikattjänster, säkerhet, och programmering

Omfattning
Detta arbete lämpar sig för en till två personer och 30 högskolepoäng.

Genomförande
Arbetsplatsen kommer att vara på .SE:s kontor i Stockholm. Handledare kommer att utses utifrån uppgiften. Uppgiften genomförs under hösten, men kan påbörjas gärna redan under sommaren.

Om företaget
.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) ansvarar för Internets svenska toppdomän, .se. Kärnverksamheten är registrering av domännamn samt administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret, samtidigt som .SE verkar för en positiv utveckling av Internet i Sverige. Överskottet från registreringen av domännamn finansierar projekt som bidrar till Internets utveckling i Sverige. .SE satsar intensivt på att vara en aktiv forsknings- och utvecklingsfinansiär och aktör inom Internetutveckling.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.