Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-03-31

Rosenrot

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund Rosenrot
Roten är Sveriges mest sålda naturläkemedel under de senaste 5 åren. Medlet har oerhörda potentialer i hela världen. Medlet säljs även som kostförbättringsmedel. Medlet har också stor potential inom psykvården. Rosenrot är en naturligt växande ört inom de kalla områdena invid norra polcirkeln och växer vilt ner till Härjedalen i Sverige. Växten är troligen rödlistad i FN s lista. Detta hindrar inte att det mesta säljs som vildskördade.
Detta har gjort att priset på den torrsubstans som är den internationella handelsvaran har gått ned i pris och det är svårt att konkurrera med odlade rötter. Priset på en sådan vara är 160 kr kilot, denna säljs sedan de tabletterats för ca 22 000 kronor kilot, kostnaden för tablettering i 0,2 gram per tablett och 10 öre per tablett är 5000 kr kilot i mindre partier.

En odlarsammanslutningar har startats i syfte att få del av förädlingens uppvärdering av varan www.hoglandsort.se .

Lokalt:
På Öland har ett försök hållit på sedan 2003 och rötter som är 5 år gamla är skördemogna, så det finns en hel del rötter inom de närmsta åren www.rosenrot.se. Beräknad skördemängd av torkade rötter är ca 2 ton per år.

Eftersom den stora marknad som finns, för närvarande är översvämmad med vildplockade fridlysta rötter har vi problem med avsättningen då kostnaden för odling och skörd ligger på ca 400 kronor kilot.

Frågeställning:
Vi undrar om det kan finnas underlag för en lokal marknad? öländsk rosenrot eller ett nytt preparat, Rosenrot i lösvikt?
Möjligheterna är många och vinstmöjligheterna stora, men hur?

Är du intresserad eller har frågor?
Kontakta gärna mig.
Joel Jönsson
August Jansgatan 2, Stora Frö
380 62 Mörbylånga
0485 36486
076 246 2008


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.