Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-06-29

Accelererad förångning av reduktionsmedel

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
I utvecklingen av framtidens tunga fordon strävar vi hela tiden efter att skapa miljövänligare lösningar som klarar av att möta framtida lagkrav, hittills främst baserade på utsläppsgränser av kväveoxider och partiklar.

En av flera metoder som kan användas för att reducera utsläppen av kväveoxider från ett fordon är Selective Catalytic Reduction, SCR. Man använder då ammoniak som reduktionsmedel och Urea som ammoniakbärare. För att ammoniaken ska frigöras i systemet måste urean förångas, förångningen blir mer utmanande ju mer urea som doseras. Eftersom utvecklingen går mot allt hårdare krav på utsläppen av kväveoxider kommer större mängder urea att behöva förångas i framtiden.

Mål
Det här examensarbetet går ut på att konstruera om en befintlig förångningslösning genom att bygga in uppvärmning i kritiska delar så att mer urea kan förångas. Examensarbetet innehåller främst konstruktion men även kontakt med beräknings och provnings grupper. Målet med examensarbetet är en eller flera konstruktionslösningar som kan lösa problemet.

Uppdragsbeskrivning
Examensarbetaren ska undersöka konstruktionslösningar som möjliggör extern tillförsel av värme till plåtdetaljer som används för att förånga urea.

Utbildning/linje/inriktning
Civilingenjör i maskinteknik eller fordonsteknik
Antal studerande: 1
Startdatum för ex-jobbet: Hösten 2010
Beräknad tidsåtgång: 20 veckor

Kontaktperson och handledare
Ragnar Bucksch 08 553 52976

Ansökan skickas till
Ansökan märkt ”PU10-48” skickas till [email protected]
Till ansökan bifogas CV, personligt brev och betygsutdrag

Sista ansökningsdag
2010-09-30


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.