Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-08-18

Avloppslösning för landsbygden

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
LINDEFALLET - BYN SOM VILL
Byn Lindefallet ligger längs Hälsingekusten, 30 mil norr om Stockholm. I byn finns en otrolig sammanhållning och på dess 220 innevånare lyckas de driva diverse föreningar, bl.a. en affär och ett ishockey lag i division 3. Genom engagerade innevånare har de också lyckats dra in optofiber till intresserade hushåll. För mer info se www.Lindefallet.com.

PROBLEMSTÄLLNING
Invånarna i byn har insett att det börjar bli dags att se över avloppen. Miljökontoret i kommunen har påbörjat översynen av avloppsanläggningar och om ett år väntas turen komma även till Lindefallet. Då vill man vara beredd och kunna välja den bästa lösningen för byn och dess invånare. Lösningen måste vara både ekonomiskt och miljömässigt genomtänkt. Hänsyn måste tas till både förväntad livstid på anläggningarna och behov av underhåll.
Byn ställer sig två frågor:
1. Kan ett gemensamt inköp av material och arbete minska investeringskostnaderna för den enskilde fastighetsägaren?
2. Kan en gemensamhetsanläggning ha ekonomiska fördelar för fastighetsägarna? ( I områden där det finns många hus nära varandra.)

FÖRARBETE
Byn har hållit ett första informationsmöte om avloppsfrågan där de fått information om några av de lösningar som finns. Den lösning som föreslogs som mest lämplig var trekammarbrunn i kombination med infiltrationsbädd.
Vid något tillfälle har även en enkel inventering av avloppen gjorts, denna finns publicerad på www.Lindefallet.com, klicka dig vidare till ”Projekt” och sedan ”Avlopp i Lindefallet”.

AVGRÄNSNING
Uppdraget kommer i huvudsak att gälla de centrala delarna i byn, ”Centrum”, där gårdarna ligger tätt och funderingar har väckts angående hur eventuella infiltrationsbäddar ska placeras för att inte komma för nära färskvattenbrunnarna.

HANDLEDARE
Byarådets ordförande i byn, Olle Persson, kommer vara din första kontakt på plats. Under arbetets gång kommer du i första hand ha kontakt med någon som finns på plats i byn även dagtid.
Någon expertis på avloppsområdet kan tyvärr inte erhållas från byborna. Däremot har den kontakt byn hittills haft med miljökontoret varit positiv och miljökontoret har uppgett att de gärna hjälper till med att hitta ekonomiska och miljösmarta lösningar.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.