Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-09-08

Riktat tal

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Människor använder ljud för att lokalisera var de befinner sig och hur långt ifrån personen som ljudkällan är. Mänsklig ljudlokalisering antas bestå av olika psykoakustiska mekanismer, som används olika beroende på akustiska, psykologiska och fysiologiska faktorer. Mycket är känt om hur människan uppfattar olika speciella ljud, som kan vara väldefinierade akustiskt, till exempel sinustoner eller vitt brus. Mindre känt är hur vi uppfattar naturliga ljud som talljud, dvs. ljud som härrör från en talare, och hur detta påverkas av olika rumsliga förhållanden, t.ex. om det är bullrigt, om källan rör sig, eller om flera talare finns inblandade.

Dessa frågor har blivit viktiga i och med ny teknik, t.ex. media, datortillämpningar, robotik och handikapptillämpningar. Avdelningen för Tal, Musik och Hörsel på KTH, i samarbete med Blekinge Tekniska högskola vill nu starta upp aktiviteter i detta område. Det finns möjligheter att utföra olika slags examensarbeten med olika slags inriktningar inkluderande perceptionsstudier, teknikinriktade, simuleringar eller fonetiska.

Till projektet söks en eller flera examensarbetare eller studenter som vill skriva en Mastersuppsats. Ämnen för arbetet kan utgöras av olika ämnen, beroende på personens intressen och bakgrund. Exjobbet/n kan i viss utsträckning anpassas efter exjobbarens intressen och önskemål. Eventuellt kan studenter med olika slags bakgrund göra ett gemensamt arbete.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.