Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-10-14

Typbyggnader och energieffektiviseringsåtgärder i Dalarnas byggnadsbestånd

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Byggnadssektorn står för ca. 40% av den totala energianvändningen i både EU och Sverige. För att trygga en långsiktig försörjning med energi och för att minska byggnadssektorns klimatpåverkan måste energianvändningen minskas. Det finns målsättningar för detta både på EU-nivå samt nationell och regional nivå. I Dalarnas län har man satt ett mål om en halvering av energianvändningen i det samlade byggnadsbeståndet till år 2050. En stor andel av det befintliga byggnadsbeståndet kommer att finnas kvar år 2050 och det krävs en gedigen förståelse av det existerande byggnadsbeståndet för att kunna arbeta mot halveringsmålet på ett meningsfullt sätt.

Uppgift
Examensarbetet syftar till att utifrån information över det existerande byggnadsbeståndet ta fram ett antal typbyggnader, som då blir specifika för förhållandena i Dalarna. För varje typhus ska det tas fram lämpliga energieffektiviseringsåtgärder som tar hänsyn till verksamheten som bedrivs i typhuset, kulturhistoriska faktorer, byggnadens utformning etc. Projektet kommer att bygga på en databas över Dalarnas byggnadsbestånd som finns tillgänglig inom doktorandprojektet ”Vägar till halverad energianvändning i byggnadsbeståndet i Dalarnas län”. Resultaten från examensarbetet kommer att användas i doktorandprojektet som ett underlag för att uppskatta vilken potential tekniska förändringar har att uppnå halveringsmålet i det befintliga byggnadsbeståndet.
Målbilden är att ta fram en matris där de olika hustyperna karaktäriseras på detaljnivå och där åtgärdernas lämplighet och ungefärliga besparingspotential anges. Även kostnader ska betraktas för att ge en bild över den ekonomiska utmaningen länet står inför. Val av egenskaper och lämpliga åtgärder för de olika typbyggnaderna ska motiveras noggrant i examensarbetet.

Metod och utförande
Befintliga data över byggnadsbeståndet kommer att användas i projektet och typhusens karaktärisering kommer att bygga på litteraturvärden, vilket innebär att en litteraturstudie kommer att genomföras i början av projektet. Projektet utförs på Högskolan Dalarna i samverkan med forskare på högskolan och representanter från ByggDialogen Dalarna.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.