Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2010-10-18

Quality Control Center for connected TV devices

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
Marknaden för uppkopplade TV-apparater växer allt snabbare. Inom några år kommer de flesta TV-apparater som säljs ha möjlighet att på ett sätt eller annat att kunna koppla upp sig mot Internet och tillgodogöra sig tjänster och appar. Begreppet “AppStore”, som slagit rot i mobilvärlden, kommer att få en allt större betydelse även i TV-världen.
Liksom när det gäller marknaden för mobiltelefoner så finns det även i TV-världen en stor, heterogen mängd enheter från en uppsjö olika tillverkare. Ofta kan teknik till och med skilja sig inom en och samma tillverkare, vilket resulterar i ett svåröverblickat ekosystem.
I den andra änden sitter innehållsleverantörer och tjänsteutvecklare, i vars intresse det ligger att få ut sina respektive tjänster till så många användare som möjligt till så god kvalité som möjligt. Ett viktigt verktyg i denna strävan är att kunna följa upp användandet. På webben finns det en uppsjö av tjänster för just det här ändamålet, till exempel Google Analytics och WebTrends. Tjänster som ämnar till att redogöra för användares beteenden och interaktionsmönster, både på en individnivå och på en makronivå. Därigenom kan tjänsteutvecklare få en god uppföljning av sina tjänster, och kan därigenom optimera dessa i olika hänseenden. En ytterligare aspekt är Quality of Service (QoS). Innehållsleverantörer är givetvis intresserade av hur den faktiska kvalitén är ute hos slutkonsumenter. Upplevs tjänsten som snabb, eller hankar den sig långsamt framåt? Allt detta är extremtvärdefull information för en leverantör av tjänster.
När vi kommer till tjänster för uppkopplade TV-apparater så saknas idag sådana verktyg, samtidigt som det här finns liknande behov som på den traditionella webben. Det är det här tomrummet detta examensarbete ämnar till att undersöka.


Syfte
Syftet med det här examensarbetet är att undersöka behovet av ett specifikt analysverktyg för uppkopplade TV-apparater. Vilka dimensioner (”metrics”) är intressanta i denna omgivning? Hur kan dessa extraheras på de olika enheterna samt samlas in? Hur relateras bitar av information sinsemellan och vilka slutsatser går det att dra från insamlad data? Undersökningen bör slutligen mynna ut i ett flexibelt ramverk för att samla in, bearbeta och presentera den användargenererade datan.
Det här examensarbetet är lämpligt för 1-2 personer, och kan anpassas i omfattning efter antalet antagna.


Profil
Sökande bör vara driven och ambitiös, samt ha ett brinnande teknikintresse. Nyfikenhet och passion för teknikutveckling i stort, och hemelektronik och TV i synnerhet, är meriterande. Du kanske till och med har egna hobby- och/eller kursprojekt som du vill berätta om?
Sökande bör vara bekväm med programmering i allmänhet och webbutveckling (HTML/JavaScript) i synnerhet. Då det här examensarbetet kommer att innefatta hela spektrumet från klient till databas bör du ha en grundförståelse för hur en webbtjänst generellt är uppbyggd.
Erfarenhet av Java är meriterande.


Om Accedo Broadband
Accedo Broadband är den ledande leverantören av applikationer och tjänster för IPTV och uppkopplad TV, och vi växer i snabb takt. Accedo erbjuder även den idag största AppStore-tjänsten för just IPTV och uppkopplad TV, vilken innehåller allt ifrån frågesporter och pusselspel till sociala applikationer och kommunikationstjänster.
Accedo är ett privatägt företag som grundades 2004 av telekom- och mediaentrepenörerna Michael Lantz och Fredrik Andersson, och har på vägen tagit in riskkapital från bland annat Industrifonden. Accedos huvudkontor ligger i Stockholm, medan övriga kontor ligger i London, San Fransisco och Hong Kong.
2009 blev Accedo Broadband utnämnt till vinnare av Red Herring 100 Europe, en utmärkelse som går till de 100 mest lovande privatägda teknikbolagen i Europa, Mellanöstern och Afrika.
2010 utnämnde Ny Teknik Accedo Broadband till att vara ett av Sveriges 33 hetaste teknikbolag.

  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.