Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-02-02

Utredning av orsaker till ökande kopparhalter i slammet från Käppala reningsverk; renvattensammansättningens inverkan

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Käppalaförbundet följer kontinuerligt upp halter av olika metaller i det slam som bildas på reningsverket. Fram till början av 2000-talet minskade slammets kopparhalt men därefter har halten ökat kontinuerligt, denna ökning tycks dessutom ha accelererat de senaste åren. Käppalaförbundet är certifierat enligt REVAQ och koppar är för Käppalaverket en prioriterad metall enligt REVAQs regler. En metall är prioriterad om halten för årsmedelvärdet i slammet är högre än hälften av det gränsvärde som gäller för slamspridning på åkermark. Dessutom ska slammets halt av en prioriterad metall minska för varje år.

Anledningen till ökningen i kopparhalten är idag okänd. Huvuddelen av den koppar som finns i slammet kommer från kopparinstallationer i byggnader (vattenrör, varmvattenberedare o.d.) och man har tagit för givet att det är ett ökat användande av koppar vid nybyggnation och renoveringar som orsakat ökningen, men den kraftiga ökningen tyder på påverkan utöver detta. En möjlig anledning kan vara att renvattnets, alltså dricksvattnets, sammansättning har förändrats under den aktuella tidsperioden. Enligt Norrvatten, som levererar dricksvatten till majoriteten av Käppalaförbundets medlemskommuner, har pH höjts och detta skulle kunna ha påverkat kopparhalten i slammet på reningsverket men även andra förändringar kan ha skett. För att få kunskap om dricksvattensammansättningen kan vara orsaken till den ökande kopparhalten i slammet på Käppala reningsverk behöver en grundlig utredning göras.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.