Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-02-03

Hantering av kemikaliespill vid kontaktlinstillverkning

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Star-Lens AB i Åmål med tio anställda tillverkar både stabila och mjuka kontaktlinser, och färgar både egna och andras mjuklinser. Linserna tillverkas i standard- eller specialutförande och många specialbeställningar skräddarsys efter behov då man arbetar med både kosmetiska och medicinska linser. Man säljer inte direkt till kund utan endast till optiker och grossister.

Uppgift:

När Star-Lens tillverkar och färgar kontaktlinser används färger och fixeringsvätska. Överskottet av dessa ämnen spolas ut i avloppet. Företaget är på gång att öka produktionen kraftigt, vilket kommer att innebära även ökade mängder av färg och fixeringsvätska och en mycket större miljöbelastning.

Projektet går ut på att undersöka hur man kan separera färgen och fixeringsvätskan så att dessa ämnen inte rinner ut i avloppet utan istället kan tas om hand på ett mer miljövänligt sätt. Det vore också bra att få fram en uppskattning på vad sådana åtgärder skulle kosta för att kunna väga mot intäkter av en ökad produktion.

Examensarbetet är aktuellt under 2011

Är du intresserad eller har du frågor?
Kontakta Miljöbron på tel. 0731-803 845 alt. [email protected]


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.