Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-03-17

LCA av professionellt pulvermaskindiskmedel

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Företag:
Diskteknik AB ingår i koncernen Cleano Group.
Diskteknik är ett svenskt kemtekniskt familjeföretag som startade 1972 av Lars Barkström och är lokaliserat i Vallentuna norr om Stockholm.
Diskteknik erbjuder ett komplett hygienteam med kompetens att hjälpa hotell och restauranger med allt inom disk, tvätt och städ till en bra fungerande egenkontroll.
I Sverige är Diskteknik rikstäckande med 120 anställda där flertalet arbetar ute hos kund.
Över 8000 hotell och restauranger anlitar idag Diskteknik. 95% av vår kemförsäljning består av miljömärkta produkter. Vi har 27 miljöfordon. Vi både utvecklar och tillverkar våra egna produkter i Sverige hos systerbolaget Cleano Production som ligger i Älgarås, Västra Götaland.

Uppgift:
LCA av professionellt pulvermaskindiskmedel
Som en del i vår utveckling inom vårt redan gedigna miljöarbete vill vi kartlägga våra produkters miljöpåverkan i ett större perspektiv för att i en förlängning CO2e beräkna våra produkters miljöpåverkan och klimatkompensera. I det större perspektivet vill vi också få med miljövinsterna kopplat till den ekonomiska påverkan för oss och våra kunder.

Vilken miljöpåverkan och kostnader har egentligen vårt pulvermaskindiskmedel?
Produkten ett eget producerat högkoncentrerat pulvermaskindiskmedel för automatisk dosering hos professionella användare (restaurang- och stoköksdiskmaskiner). Produkten är miljömärkt med Svanen och levereras i en förpackning (plastkapsel). Efter att kunden använt produkten tar vi tillbaka kapseln/emballaget, diskar och återfyller med nytt pulverdiskmaskindiskmedel i produktionen i Älgarås.

Ditt uppdrag blir att för denna produkt genomföra en LCA från ”vaggan till graven” från 4 olika perspektiv:
1) Från leverantörens råvara/emballage, genom hela tillverknings- och försäljningsprocessen till att vi återtar emballaget diskar och återfyller. Se på miljöpåverkan och kostnader.
2) Från leverantörens råvara/emballage, genom hela tillverknings- och försäljningsprocessen till att vi återtar emballaget och skickar på energiförbränning. Se på miljöpåverkan och kostnader.
3) Från leverantörens råvara/emballage, genom hela tillverknings- och försäljningsprocessen till att vi återtar emballaget och skickar på återanvändning. Se på miljöpåverkan och kostnader.
4) Från leverantörens råvara/emballage, genom hela tillverknings- och försäljningsprocessen till att kunden skickar som avfall. Se på miljöpåverkan och kostnader.

Utifrån resultatet av LCA:erna ser vi gärna att du lämnar rekommendationer och förslag på förbättringar som skulle generera till miljö- och ekonomiska vinster. Vi ser också gärna att analysunderlaget ses som en mall för att kunna appliceras på ytterligare produkter i vårt produktsortiment och för att genomföra en CO2e beräkning.


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.