Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-09-16

Examensarbete om Sveriges största och viktigaste industrier

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Den svenska elintensiva basindustrin består av Skogsindustrin, Plast- och Kemiindustrin, Gruvnäringen och Stålindustrin. Gemensamt för dessa branscher är att produktionsprocesserna är mycket energiintensiva men också att de står för en stor andel av Sveriges sysselsättning (ca 400 000 personer direkt och indirekt) och exportintäkter. Branschernas betydelse är extra stor ute i landet eftersom produktionsplatserna ofta ligger i glesbygden och därför är stora arbetsgivare i regionen. Vi vill titta ännu närmre på hur stor betydelsen av våra branscher är just sett ur ett regionalt perspektiv. Kanske är det så att hela regionens infrastruktur, skatteintäkter och välfärd faktiskt förutsätter att våra industrier är arbetsgivare i regionen.

Frågeställningar att analysera:

• Hur stor är den svenska basindustrins betydelse för svensk ekonomi? (tex. andelen av exportintäkter, sysselsättning eller skatteunderlag).
• Vilka regioner är mest beroende av basindustrin? (en regional nedbrytning av tidigare punkt, en jämförelse av olika regioner)
• Har den svenska basindustrins betydelse ändrats? (utveckling av parametrar över tid, trendbrott)

Vi ser framför oss ett exjobb som innefattar följande moment:

• Inhämta tidigare material i frågan (litteratursökning)
• Undersöka befintligt statistik underlag, på regional nivå
• Analysera statistiken
• Relatera erhållna data på ett relevant och åskådligt sätt


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB




Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.