Exjobbsförslag från företag

Detta är ett uppsatsförslag hämtat från Nationella Exjobb-poolen. Klicka här för att komma tillbaka till samtliga exjobbsförslag.

Förslaget inkom 2011-11-14

Förändring i livslängd vid acceleration av vibrationsutmattningsprov

OBS! ANSÖKNINGSTIDEN FÖR DETTA EXJOBB HAR LÖPT UT.
Bakgrund
I en lastbil uppstår motorvibrationer. Vibrationerna hos en lastbilsmotor leder till att komponenterna på motorn utmattas och går sönder. Typiska påhängskomponenter kan vara EGR-kylare, turbo eller oljefilter. På gruppen genomförs vibrationsprovning av motorkomponenter för att verifiera dess livslängd. För att minska provtiden ökas belastningarna på provobjektet. Beroende på vilken del av komponenten påkänningen verkar kommer livslängden att ändras olika mycket. Det finns också en gräns för hur mycket provet kan belastas utan att introducera mekanismer som inte är aktuella vid drift i lastbil.

Mål
Målet med examensarbetet är att hitta samband mellan livslängd och acceleration av provtid för olika konstruktionslösningar, tex svets, skruvförband och radier. Även gränsvärden ska fastställas för hur mycket ett prov kan accelereras samtidigt som provresultatet blir relevant.

Uppdragsbeskrivning
• Litteraturstudie inom det aktuella området
• Planera provningsaktiviteterna
• Utvärdera resultat
• Hitta samband mellan utmattningslivslängd och provtid
• Fastställa gränsvärden för acceleration av provtid
• Rapportskrivning

Kravprofil
Civilingenjörsstudent eller motsvarande med erfarenhet av utmattning och vibrationsprovning. Erfarenhet av förbränningsmotorer, programvarorna LMS testlab eller Dewetron är meriterande. Antal studerande: 1 person. Beräknad tidsåtgång: 20 veckor.

Starttid VT 2012 enligt överrenskommelse.

Kontaktperson
Lars Jacobsson, 08-55389133, [email protected]

Ansökan skickas till
Ansökan märkt ”PU11-71” skickas till [email protected]

Sista ansökningsdag 2011-11-27


  GÅ TILL XJOBB.NU FÖR FULLSTÄNDIG INFO OM DETTA EXJOBB
Informationen om uppsatsförslag är hämtad från Nationella Exjobb-poolen.